tel./fax 091 486 98 34

przesyłka pocztowa  ekonomiczna + pobranie 25 zł  brutto
 przesyłka pocztowa  priorytetowa 25 zł  brutto
 przesyłka pocztowa  priorytetowa + pobranie 29 zł  brutto

Przy zakupie kilku produktów opłata za transport jest pobierana tylko 1 raz!

konto: ING Bank Śląski
69 1050 1559 1000 0022 2403 2470

Podana kwota na licytacji to wartość brutto tj. uwzględnia podatek VAT w wys. 22 %

Faktura VAT na życzenie.
W innym przypadku wystawiamy paragon.

INSTRUKCJA UŻYTKOWANIA WYCIERACZEK
„CSN WYCIERACZKI Z KLASĄ”

Jednym z warunków prawidłowej eksploatacji naszych produktów jest dokładne zapoznanie się zniniejszą instrukcją oraz jej przestrzeganie.

ZASTOSOWANIE

Aby wycieraczki spełniały swoje zadanie powinny być umieszczane w odpowiednich strefach czyszczących zgodnie z tab.1.

OPIS ZADANIA ZALECANE PRODUKTY
I STREFA CZYSZCZĄCA
(ZGRUBNA)
Przechwytywanie brudu gruboziarnistego, błota, śniegu, wilgoci itp. Pierwszy kontrakt z wycieraczką. Lokalizacja na zewnątrz lub wewnątrz budynku w zależności od konstrukcji wejścia.
  • wycieraczki aluminiowe z wkładem gumowym, szczotkowym,
  • wycieraczki mosiężne z wkładem gumowym, szczotkowym,
  • wycieraczki gumowe, również ze szczoteczkami czyszczącymi,
II STREFA CZYSZCZĄCA
(PRZEJŚCIOWA)
Kontynuacja przechwytywania brudu i wilgoci. Lokalizacja wewnątrz budynku.
  • wycieraczki aluminiowe z wkładem gumowym, szczotkowym, rypsowym, tekstylnym,
  • wycieraczki mosiężne z wkładem gumowym, szczotkowym, rypsowym, tekstylnym,
  • wycieraczki gumowe, również ze szczoteczkami czyszczącymi,
III STREFA CZYSZCZĄCA
(OSUSZAJĄCA)
Wyłapywanie drobnoziarnistego brudu, kurzu, pyłu i wchłanianie wilgoci. Lokalizacja wewnątrz budynku.
  • wycieraczki aluminiowe z wkładem rypsowym, tekstylnym,
  • wycieraczki mosiężne z wkładem rypsowym, tekstylnym,
  • wycieraczki poliamidowe , polipropylenowe i bawełniane
IV STREFA CZYSZCZĄCA
(WEWNĘTRZNE CIĄGI KOMUNIKACYJNE)
Zatrzymywanie roznoszonego brudu w wewnętrznych ciągach komunikacyjnych. Lokalizacja wewnątrz budynku.
  • Wycieraczki poliamidowe, polipropylenowe i bawełniane,

UWAGA !!! Rozmiar strefy czyszczącej powinien być odpowiednio dobrany do natężenia ruchu oraz specyfiki obiektu. Bezwzględnym warunkiem prawidłowego użytkowania produktów strefie II, III i IV jest zainstalowanie systemu w strefie I.

Tab. 1 Zalecana lokalizacja wycieraczek.

CZYSZCZENIE

Wycieraczki CSN Wycieraczki z Klasą

Aby zachować właściwości użytkowe zaleca się ich codzienne odkurzanie. Wycieraczki aluminiowe, mosiężne z wkładami osuszającymi (RYPS, TEKSTYL) oraz wycieraczki poliamidowe i polipropylenowe, należy w zależności od stopnia zabrudzenia prać ekstrakcyjnie z szybkim osuszaniem (bez załamywania krawędzi, “na płasko”). W celu usunięcia największych zabrudzeń zaleca się okresowe mycie wysokociśnieniowe wycieraczek wyposażonych we wkłady gumowe, szczotkowe oraz wycieraczek gumowych.

WNĘKA (POSADZKA) W zależności od stopnia zabrudzenia i ilości zanieczyszczeń znajdujących się we wnęce lub na posadzce zaleca się okresowe rolowanie lub wyjmowanie wycieraczki (w zależności od typu) w celu wyczyszczenia przestrzeni pod wycieraczką.

MONTAŻ

WYCIERACZKA ALUMINIOWA 12mm. WYCIERACZKA MOSIĘŻNA 12mm

Wycieraczki aluminiowe i mosiężne o wysokości 12mm przeznaczone są do montażu bezpośrednio na posadzce pod warunkiem zainstalowania odpowiednich profili najazdowych lub też we wnęce o głębokości 12mm ± 3mm (w zależności od rodzaju wkładu). Przy ustalaniu głębokości wnęki należy wziąć pod uwagę rodzaj wkładu oraz warunki techniczne w danym miejscu np. konieczność zapewnienia przestrzeni umożliwiającej otwarcie drzwi. Wnękę należy wykończyć każdą ze stron odpowiednim kątownikiem (aluminium, mosiądz, stal szlachetna). Zaleca się pozostawienie wolnej przestrzeni między krawędzią wycieraczki a kątownikiem / profilem najazdowym około 2mm na każdy bok, w zależności od wielkości wycieraczki.

WYCIERACZKA ALUMINIOWA 22mm.

Wycieraczki aluminiowe o wysokości 22mm przeznaczone są do montażu wyłącznie we wnęce. Głębokość wnęki powinna wynosić odpowiednio 22mm ± 3mm (w zależności od rodzaju wkładu). Przy ustalaniu głębokości wnęki należy wziąć pod uwagę rodzaj wkładu oraz warunki techniczne w danym miejscu. Wnęka powinna być wykończona z każdej ze stron odpowiednim kątownikiem. Zaleca się pozostawienie wolnej przestrzeni między krawędzią wycieraczki a kątownikiem / profilem najazdowym około 2mm na każdy bok, w zależności od wielkości wycieraczki.

MODUŁOWA WYCIERACZKA ALUMINIOWA.

Wycieraczka aluminiowa przeznaczona jest do montażu bezpośrednio na posadzce w dołączonej do kompletu ramie, wykonanej z aluminiowych profili najazdowych.

WYCIERACZKA POLIAMIDOWA Z WŁÓKNAMI SKROBIĄCYMI

Wycieraczka poliamidowa przeznaczona jest do montażu zarówno we wnękach o głębokości 10mm, jak i na posadzce. W przypadku montażu na posadzce należy każdą krawędź zabezpieczyć właściwym płaskownikiem aby uniemożliwić uszkodzenie mechaniczne lub jej ewentualne podwijanie.

WYCIERACZKA POLIAMIDOWA , POLIPROPYLENOWA I BAWEŁNIANA

Zarówno wycieraczki poliamidowe , polipropylenowe i bawełniane przeznaczone są do montażu wyłącznie na posadzce. W przypadku wycieraczek docinanych z rolki należy zabezpieczyć krawędzie bez borderów odpowiednimi płaskownikami aby uniemożliwić uszkodzenie mechaniczne lub jej ewentualne podwijanie.

WYCIERACZKA GUMOWA „PLASTER MIODU”

Wycieraczka gumowa przeznaczona jest do montażu zarówno we wnęce jak i na posadzce. Zalecana głębokość wnęki to 25mm. Wnęka powinna być otoczona kątownikiem. W przypadku montażu na posadzce niezbędne jest zastosowanie aluminiowych profili najazdowych producenta. W przypadku montażu szczoteczek czyszczących należy zapewnić wolną przestrzeń między krawędzią wycieraczki a kątownikiem / profilem najazdowym około 3-4mm na każdy bok z uwagi na zmianę rozmiaru wycieraczki po jej wypełnieniu.

SPRZEDAWCA NIE PONOSI ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA WSZELKIE SZKODY
SPOWODOWANE UŻYTKOWANIEM PRODUKTÓW W SPOSÓB NIE ZGODNY Z NINIEJSZĄ INSTRUKCJĄ